Tarina

Matkalla Suomen suurimmaksi

Lue, miten PihlaPRO on ponnistanut 1930-luvun Keski-Pohjanmaalta 2020-luvulle, ja maamme suurimmaksi ikkunamerkiksi.

PihlaPRO syntyi vuoden 2018 alussa, kun tunnetut ikkunamerkit Eskopuu ja Pihla yhdistyivät. PihlaPRO-tuotemerkillä valmistetaan ikkunoita ja ovia rakennusteollisuuden tarpeisiin. Laatu ja jatkuva kehitys ovat olennainen osa tuotteitamme sekä toimitusprosessejamme.

PihlaPRO kuuluu Euroopan suurimman ikkunoiden ja ovien valmistajan Inwidon tuotemerkkeihin. Pihlan tehtaat sijaitsevat Kannuksessa ja Ruovedellä.


1939
Juuret suomalaisessa sisussa

Matka Suomen suurimmaksi ikkunamerkiksi alkoi jo vuonna 1939 Eskolan kylästä ja sinne perustetusta Keski-Pohjanmaan Sementtivalimosta. Valimo polkaistiin pystyyn kauppias Martti Rautilan, rakennusmestari Päiviö Pöyhtärin ja betonimies Jalmari Kolppasen voimin.

Sotien jälkeen oli pula raaka-aineista ja etenkin koneista, joten tehdastyö käynnistyi omien koneiden rakentamisesta. Ensimmäisen tehdasrakennuksen ainoa kone oli puolen kilowatin vesipumppu, ja puhelin roikkui männyn oksasta.

EP 30v_Aukeama10@2x
1950-luku
Toiminta laajeni puupuoleen

Sodan jälkeinen jälleenrakennuksen aika toi mukanaan asiakkaita ja sementtivalimon rinnalle perustettiin puusepänyritys. Tuolloin mukaan tulivat puualan osaaja Jaakko Nissi, metsäpuolen ammattimies Ilmari Vähäkangas ja kauppias Aatto Pöyhtäri. Pian tarjottiinkin jo tuotteita ikkunoista pirttikalusteisiin, piiruvärkistä pielilistoihin ja kaivorenkaista kattotiiliin. Nimi muutettiin samalla Eskolan Sementti ja Puu Oy:ksi. Muun muassa vuoden 1952 olympialaisten tarpeisiin valmistettujen junavaunujen ikkunat olivat yrityksen käsialaa.

Katso tästä lehti-ilmoitus vuodelta 1952 »

Tehdas2@2x
1970-luku
Kasvu ja kehitys kiihtyvät

1970-luvulla tehdas kasvoi ja koneistui. Hallitilaa rakennettiin lisää, ja tehtaalle hankittiin moderneja puusepänkoneita ja kuljetusvälineitä. Betonivalimon myynnin jälkeen yrityksessä keskityttiin puubisnekseen ja nimeksi vaihdettiin Eskopuu.

Karmin koneistamista@2x
1990-luku

1990-luvulla asennettiin ensimmäinen tietokoneohjattu ikkunantyöstölinja ja pintakäsittelylinja. Niiden avulla pystyttiin tekemään joustavasti pieniäkin tilaussarjoja valkoisia puuikkunoita. Samalla vuosikymmenellä tuotantoon otettiin puu-alumiini-ikkuna, josta tulikin menestystuote.

2020–
Osaksi Inwidoa

Vuonna 2006 Eskopuusta tuli osa Inwido-konsernia. Inwido on Euroopan suurin ikkuna- ja ovivalmistaja, joka toimii Suomen lisäksi mm. Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa, Virossa, Saksassa, Puolassa, Isossa-Britanniassa ja Irlannissa. Konsernin tavoitteena on kehittää ja parantaa asumista.

Vuonna 2018 Eskopuu ja Pihla yhdistyivät muodostaen Suomen suurimman kotimaisen ikkunamerkin. Rakennusteollisuutta palvelevasta Eskopuusta tuli PihlaPRO. Laadukkaat tuotteet, tarkkaan hiotut myynti- ja toimitusprosessit sekä asiantunteva henkilöstö säilyivät ennallaan. Nimi muuttui, mutta tarina jatkuu.

039c106a-544f-4156-b5cb-7df6c4023300_666160@2x