Tämän haluaisin tietää – Isot ikkunat kerrostalossa, vinkit suunnittelijalle

PihlaPROn asiantuntija vastaa: Mitä pitää huomioida suunnittelussa?

Kun kerrostaloon tulee isot ikkunat, ratkaisut on suunniteltava erityisen huolellisesti. PihlaPROn projektipäälliköt auttavat valitsemaan kohteeseen sopivat, laadukkaat ja turvalliset tuotteet.

Teksti: Matti Välimäki

Kerrostaloissa käytetään nykyään yhä suurempia ja näyttävämpiä ikkunoita, jolloin asukkaat pystyvät nauttimaan maisemista uudella tavalla. Isot ikkunat tuovat asuntoihin myös valoa ja avaruuden tunnetta.

Isoja ikkunoita käytettäessä suunnittelussa on huomioitava monia näkökohtia. PihlaPROn asiantuntijat ovat mielellään hankkeissa mukana jo alusta lähtien. Näin voidaan varmistaa, että lopputulos on rakennusmääräysten mukainen, laadukas ja turvallinen.

Isojen ikkunoiden haasteena paino

Kun ikkunan koko kasvaa, luonnollisesti sen painokin kasvaa. Isoissa ikkunoissa on käytettävä vahvoja laseja, jolloin sisäpuitteen lasipaino voi olla jopa 120 kiloa. Jotta ikkunaa on turvallista käyttää, on saranoiden kestettävä avatun ikkunan paino.

Avattavan ikkunan maksimikoko on 4 neliötä ja kiinteän vakiorakenteisen ikkunan 6 neliötä. Erikoisikkunoissa maksimikoko vaihtelee: avattavan paloikkunan maksimikoko on 2,4 ja kiinteän paloikkunan 4,2 neliötä.

Isot ikkunat pitää pystyä pesemään

Isojen ikkunoiden kohdalla on kiinnitettävä erityistä huomiota käytettävyyteen ja pesumahdollisuuksiin. 

Leveitä yli kaksineliöisiä ikkunoita on tuettava alhaalta, kun ne avataan. PihlaPROn tuotteissa tästä muistutetaan erillisellä merkinnällä. 

Pesua varten avattavan ikkunan äärellä on aina kiinnitettävä erityistä huomiota turvallisuuteen. 

Kiinteä iso ikkuna voidaan sijoittaa vain kohteeseen, jossa sen edessä on parveke. Näin ikkunan ulkopinta voidaan pestä parvekkeelta käsin.

Mikäli ikkunoihin kohdistuu suuri tuulikuorma, niiden lasirakennetta voidaan joutua vahvistamaan ja kokoa pienentämään.

Turvalasi suojaa – mutta lisää painoa

Matkapuhelinverkon kuuluvuus voidaan varmistaa vaikkapa tekemällä julkisivuun eristeiden välissä kulkevat antennikanavat,

Mikäli ison ikkunan alareuna on lähellä lattiaa ja kohteessa on putoamisvaara, ikkunassa on käytettävä kaidelasia eli laminoitua turvalasia. Lasin on kestettävä törmäyskuorma, vaikka asukas horjahtaisi sitä päin. 

Kaidelasit painavat kuitenkin enemmän, mikä vaikuttaa ikkunan kokoon. 

Suunnittelussa on huomioitava myös esimerkiksi kohteen tuuliolosuhteet. Mikäli ikkunoihin kohdistuu suuri tuulikuorma, niiden lasirakennetta voidaan joutua vahvistamaan ja kokoa tämän takia pienentämään.

Energiatehokkuus ja aurinkosuojaus tärkeitä

Isoissa ikkunoissa kannattaa panostaa erityisesti energiatehokkuuteen ja vedon tunteen ehkäisemiseen – tuotteisiin, joissa on hyvä U-arvo. 

Ulkopinnalle on järkevää valita huurtumaton lasi, sillä kun U-arvo paranee, ikkunan ulkopintaan voi kondensoitua vesihöyryä ja talvella jäätä.

Kesällä asunto ei saa tulla liian kuumaksi isojen ikkunoiden takia – G-arvo kertoo aurinkoenergian läpäisykyvystä.

Isoissa ikkunoissa toimiva ratkaisu on auringonsuojalasi, joka estää riittävästi auringonsäteitä, mutta jonka valonläpäisykyky (Lt-arvo) pysyy hyvänä. 

Isot ikkunat vaativat tarkkaa suunnittelua. PihlaPRO:n asiantuntijoiden kanssa kohteeseen kuin kohteeseen löytyy oikeat ratkaisut.

Kysymykseen vastasi:
Tekninen tuotepäällikkö
Hannu Koskela
PihlaPRO

Linkit täydentävän tiedon lähteille https://www.pihlapro.fi/ammattilaisille/tuotekortit/