Tämän haluaisin tietää – ikkunoiden asentaminen työmaalla

PihlaPROn asiantuntija vastaa: Miten asennus tehdään laadukkaasti ja turvallisesti?

Ikkunoiden asentamiseen pätee vanha totuus: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Huomiota kiinnitetään erityisesti työturvallisuuteen sekä ikkunapakettien järkevään sijoitteluun. Toivottu työnjälki varmistetaan malliasennuksella, ja ikkunoiden huoneistopaketointi nopeuttaa asennustyötä.

Teksti: Matti Välimäki

Jotta kaikki on valmiina silloin, kun tarvitaan, työmaan työnjohdon kannattaa olla yhteydessä ikkunoiden asennusryhmään hyvissä ajoin: mieluiten 3–4 viikkoa ennen haluttua asennusajankohtaa.

Ennen töiden aloittamista järjestetään malliasennus, jossa laitetaan paikalleen tyypillisesti yhden huoneiston ikkunat.

Malliasennuksessa sovitaan esimerkiksi ikkunoiden asemoinnista: paljonko ikkuna-aukkoon jää tilaa syvyyssuunnassa ulos- ja sisäänpäin, kun ikkuna on paikoillaan? Entä haluaako työmaavalvoja, että eristeenä käytetään tavallista uretaania vai hieman kalliimpaa elastista uretaania, joka tarjoaa joustoa, jos rakenteet elävät kuivuessaan?

Viimeistelytyöt tehdään työmaavalvojan toiveiden ja mieltymysten mukaisesti.

Ikkunoiden asentamisessa kaiken perusta on työturvallisuus

Viimeistään malliasennuksen yhteydessä käydään läpi myös muut työmaata koskevat ohjeistukset. Niistä tärkeimpiä ovat kohteen työturvallisuussäännöt.

Työturvallisuuden takia työmaan on oltava hyvin valaistu ja kulkuteiden selkeät sekä riittävän leveät suurten ikkunoiden siirtelyä varten. Myös itse asennuspaikoilla on oltava riittävästi työskentelytilaa ikkunoiden asennusta varten.

PihlaPROn valtuuttamilla asentajilla on aina omat henkilökohtaiset turvavälineet: kypärä, turvakengät, -lasit, -hansikkaat sekä näkyvä vaatetus. Korkealla sijaitsevien ikkuna-aukkojen äärellä työskennellessä käytetään turvavaljaita. 

Raskaiden ikkunoiden nostot tehdään ergonomisten ohjeiden mukaisesti, mikä pienentää erityisesti selkään kohdistuvaa rasitusta. Lisäksi apua on erilaisista nostovälineistä. Sisäikkunat nostetaan paikalleen yleensä imukuppien avulla. 

Ikkunoiden huoneistopaketointi lisää turvallisuutta, sujuvuutta ja nopeutta

Ikkunat ovat entistä isompia, ja suurten ikkunoiden siirtäminen saman kerroksen sisällä paikasta toiseen on haastavaa. Ikkunapaketit nostetaan nosturilla kerrokseen siinä vaiheessa, kun rakennuksessa ei ole vielä kattoa. Tämä tapahtuu yleensä sattumanvaraisessa järjestyksessä ja niin, että yhdessä paketissa on aina samankokoisia ikkunoita. 

Isot ikkunat, kooltaan 1900 x 1900 mm eli 3,6 neliötä tai enemmän, kannattaa tilata työmaalle niin kutsutussa huoneistopaketoinnissa. Silloin kaikki kyseiseen huoneistoon tarvittavat ikkunat nostetaan saman tien oikeaan paikkaan eikä siirtelyä tarvita. 

Ikkunapakettien oikea sijoittelu ehkäisee jopa suuria taloudellisia menetyksiä.

Huoneistopaketointi lisää työturvallisuutta, sujuvoittaa ja nopeuttaa työskentelyä kohteessa. Kun ikkunoita ei jouduta turhaan siirtelemään, myös riski niiden kolhiintumisesta tai vaurioitumisesta pienenee. Ikkunapakettien oikea sijoittelu voi auttaa välttämään jopa suuria taloudellisia menetyksiä. Pahimmassa tapauksessa isoja ikkunoita ei voida ollenkaan siirtää huoneistosta toiseen, koska ne eivät mahdu ovesta ulos.

Ikkunat pitää suojata kosteudelta

Ikkunoiden suojaaminen kosteudelta on erittäin tärkeää asennusvaiheessa, mutta sitä ei saa unohtaa asennuksen jälkeenkään. Suojauksesta huolehditaan koko rakennustyön ajan.

Ikkunoita asennettaessa ikkuna-aukkojen sisäpintojen on oltava kuivia. Mikäli asennus tehdään talvella, ikkuna-aukon pinnoista poistetaan huolellisesti lumi ja jää.

Sääolojen lisäksi kosteusrasitusta aiheuttavat talon sisällä tehtävät työt. Esimerkiksi tasoitustyöt nostavat rakennuksen sisätilojen kosteutta ja lämpötilaa.

Ikkunoissa on suojamuovi koko rakentamisen ajan. Muovi on alaosastaan auki, jotta sen sisälle mahdollisesti pääsevä kosteus voisi haihtua pois. Suojamuovien kuntoa kannattaa seurata säännöllisesti. Mikäli karmin päälle tai avattavan ikkunan sisälle tulee kosteutta, se pyyhitään pois.

PihlaPROn ammattitaitoiset omat asennusryhmät asentavat ikkunat paikalle nopeasti, laadukkaasti ja turvallisesti. Samat ryhmät ovat tehneet asennuksiamme jo lähes kymmenen vuoden ajan. Toimintamme on varmaa ja vakaata.

Kysymykseen vastasi:
Työmaapäällikkö
Miska Koivumäki, PihlaPRO