Turun Scandic Hamburger Börs rakennettiin kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti

Turun kauppatorin laidalla komeilee täysin uudistunut Scandic Hamburger Börs -hotelli, joka on toiminut paikalla jo vuodesta 1904. Hotellin alkuperäinen, 1830-luvulla valmistunut rakennus sai rinnalleen täysin uuden osan, joka nousi 1970-luvulla rakennetun ja nyt puretun lisäosan tilalle. PihlaPROlla oli kunnia saada toimittaa ikkunat tähän uuteen rakennukseen, joka jatkaa hotellin yli satavuotista vaiherikasta historiaa.

LähiTapiolan omistama uudisrakennus suunniteltiin ja toteutettiin noudattaen kestävän kehityksen periaatteita ja ympäristötavoitteet huomioiden. Rakennusprojektissa on huolehdittu kiinteistön koko elinkaaren aikaisen ympäristökuormituksen minimoinnista ja panostettu kiinteistön energiatehokkuuteen.

PihlaPROn hotelliin toimittamat ikkunat sopivat erinomaisesti ympäristötavoitteiltaan vaativiin rakennusprojekteihin. Hotellin rakennushankkeelle on myös haettu ympäristötehokkuuden osoittavaa LEED Platina -tason ympäristösertifikaattia.

Suuret, lähes lattiasta nousevat ikkunat aukeavat Kauppatorille ja Kauppiaskadulle, ja tuovat huoneisiin runsaasti valoa. Sisäpuitteiden sävyt sointuvat upeasti huoneiden värimaailman kanssa, ja ikkunoiden muotokieli sopii hienosti 1900-luvun alkupuolen arkkitehtuuria myötäilevään rakennukseen. Kohteen suunnittelijat Janne Helin, Klaus Jacoby ja Richard Saunders kertovat, että hotellin ikkunoihin valittiin erikoisvärit sekä sisä- että ulkopuolelle, ja että ulkoverhoilussa on lisäksi upea helmiäispinta.

Hotellissa on kaiken kaikkiaan 272 huonetta. Uuden osan kivijulkisivuun asennettiin PihlaPROn toimesta yhteensä 201 kpl avattavaa MSE1-A ikkunaa, joissa on mukana myös EI30-luokan paloikkunoita, sekä alihankintatuotteina yläkerroksen holvikaari-ikkunoita. Hotellin sisäpihan puolella sijaitsevan siiven termorankaisessa julkisivussa on lisäksi 282 tehtaalla asennettua MSE1-A ikkunaa. Hyvin ääntä eristävissä ikkunoissa on 210 mm syvät karmit, ja isossa osassa ikkunoita on turvalasitukset suunnitelmien mukaisesti.

Kokonaisuus toimituksineen suunniteltiin joustavasti hankeen erityispiirteet huomioiden, ja ikkunoiden toimituserät jaettiin osiin projektin etenemisen mukaan.

– ikkunoissa oli hyvä hinta-laatusuhde, ja toimitus sopi hyvin hankkeeseen, jossa ei ollut varastointitilaa työmaalla. Noin puolet ikkunoista toimitettiin suoraan elementtitehtaalle ja puolet työmaalle, toteavat suunnittelijat Helin, Jacoby ja Saunders

Pääurakoitsija: YIT Oy
Arkkitehtuuri: Schauman Arkkitehdit
Pääsuunnittelija: Janne Helin
Avustava pääsuunnittelija: Klaus Jacoby
Projektiarkkitehti: Richard Saunders
Sisätilasuunnittelu:
Jaakko Puro


Ammattilaiskirjeestä lisää inspiraatiota omien kohteiden toteuttamiseen

Arkkitehdeille ja muille suunnittelu- ja rakennusalan ammattilaisille suunnattu uutiskirjeemme tarjoaa ajankohtaisia asiantuntija-artikkeleita, tietoa tuoteinnovaatioista ja -kehityksestä sekä mielenkiintoisia referenssikohteita.

Muita mielenkiintoisia referenssejämme