Ranta-Tampellan Kaplan – RTS-ympäristöluokitus takaa ikkunoiden ja koko talon vastuullisuuden

Ranta-Tampellan Kaplan on Suomen ensimmäinen omaperusteinen asuinkerrostalo, jolla on RTS-ympäristöluokitus. PihlaPRO pystyi ainoana toimijana tarjoamaan kohteeseen ikkunat, joilla on niiden koko elinkaaren huomioiva EPD-ympäristöseloste.

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Skanska kodit visualisointi / Skanska kodit esittelyhuoneisto

Kanavan äärellä kohoaa hillityn tyylikäs punatiilinen rakennus. Suurista ikkunoista avautuu näkymä Näsijärvelle, mutta tunnelmassa on melkeinpä jotain välimerellistä. Illalla viereiseltä niemeltä kajastavat Särkänniemen valot.

Ranta-Tampellan Kaplan sijaitsee Tampereen uudessa kanavakaupungissa, Tampellan historiallisessa teollisuusympäristössä. Talo tekee itsekin historiaa: se on Suomen ensimmäinen omaperusteinen asuinkerrostalo, jolla on RTS-ympäristöluokitus. Omaperusteinen rakentaminen on kuluttajille suoraan suunnattua asuntotuotantoa, jossa kohteen huoneistoja ei ole vielä myyty rakentamisen alkaessa.

”Skanskalla on jo pitkään ollut käytössä omia kestävän kehityksen luokituksiaan, mutta haimme mittaristoa, joka summaisi ne yhteen ja kuvaisi, millä tasolla olemme. RTS-ympäristöluokitus sopi tarkoitukseen hyvin”, Skanska Kotien yksikönjohtaja Toni Tuomola kertoo.

Kaplan oli lajissaan ensimmäinen. Nyttemmin Skanska on alkanut hyvien kokemusten myötä käyttää RTS-luokitusta kaikissa Suomessa rakentamissaan kohteissa.

”RTS tukee osaltaan Skanskan tavoitetta olla vuoteen 2045 mennessä hiilineutraali kaikessa rakentamisessa.”

RTS-ympäristöluokitus ohjaa suunnittelua ja hankintasopimuksia

Rakennustietosäätiön RTS-ympäristöluokitus on puolueeton, ulkopuolinen luokitusprosessi, joka ottaa huomioon rakennuksen koko elinkaaren. Sen kriteerit koskevat muun muassa rakennuksen kestävyyttä, kosteudenhallintaa, käytettävyyttä, ylläpitoa ja asumisen viihtyisyyttä.

”Ranta-Tampellan Kaplan sai RTS-auditoinneissa kolme tähteä viidestä mahdollisesta. Se on varsin kova taso. Täyteen viiteen tähteen päästään käytönaikaisilla, taloyhtiön tekemillä toimilla.”

Tuomola luonnehtii, että Kaplan on sinällään ’peruskohde’, mutta RTS-luokittelu terävöittää tekemistä ja nostaa rimaa: ohjaa rakentamista perusmääräyksiä tiukempiin kriteereihin.

”Ikkunoiden kohdalla painotimme aivan erityisesti sisäilman laatua.” Toni Tuomola, Skanska.

”Kaplan on A-energialuokan kohde. Talon katolla on omaa energiantuotantoa eli aurinkopaneelit. Tontilla viivytetään hulevesiä tulvien ehkäisemiseksi, ja erityisen viherkertoimen avulla varmistetaan, että ympäristössä on paljon kasvillisuutta. Sijainti keskellä kaupunkia takaa, että joka paikkaan pääsee kävellen tai pyörällä. Kaplanissa on paljon sähköautojen latauspisteitä sekä yhteiskäyttöauto.”

Käytettävissä materiaaleissa korostuvat pitkäaikainen kestävyys, vähäinen huoltotarve, vähähiilisyys, yleinen ekologisuus ja sisäilman laadun varmistaminen.

”RTS-ympäristöluokitus on työkalu, joka määrittelee kaikkea suunnittelua ja hankintasopimuksia sekä tietenkin myös ikkunavalintoja. Ikkunoiden kohdalla painotimme aivan erityisesti sisäilman laatua – sitä, että ikkunoista ei aiheutuisi terveydelle haitallisia päästöjä.”

PihlaPROn avattavalla puualumiini-ikkunalla EPD-ympäristöseloste

Ranta-Tampellan Kaplanissa on käytetty PihlaPROn ikkunoita. PihlaPRO on ainoa valmistaja, jonka avattavilla ikkunoilla on EPD-ympäristöseloste. Ympäristötuotekortti kertoo puualumiini-ikkuna MSE1-A:n ympäristövaikutuksista.

”Yksityiskohtaisessa kriteeristössä käydään hyvin tarkkaan läpi esimerkiksi vaikutukset, jotka syntyvät pääosin tuotantovaiheessa käytettävien materiaalien päästöistä. Mukana on myös luonnonvarojen käyttöä kuvaavia indikaattoreita sekä tietoa syntyvistä jätteistä ja kierrätettävyydestä”, PihlaPROn projektipäällikkö Ilari Vuorinen kertoo.

”Jos tuotteella ei ole RTS-ympäristötuotekorttia, joudumme tekemään itse erilaisia mittauksia.” Toni Tuomola, Skanska.

”Meidän kannaltamme on tietenkin hyvin kätevää, kun ikkunalla on jo valmiiksi EPD-ympäristöseloste. Jos tuotteella ei ole korttia, joudumme tekemään itse erilaisia mittauksia”, Skanskan Toni Tuomola mainitsee.

EPD-luokittelussa kiinnitetään huomiota myös esimerkiksi rakennusvaiheen kosteudenhallintaan: talon pitää olla kuivunut riittävästi ennen pintamateriaalien asentamista. Sama pätee ikkunoihin. Ne asennetaan kuiviin ikkuna-aukkoihin ja suojataan huolellisesti kosteudelta pitkän rakennusvaiheen aikana.

”EPD-ympäristöseloste ikään kuin kokoaa yhteen kaikki hyvät käytännöt”, Tuomola sanoo.

Avattavien MSE-ikkunoiden lisäksi PihlaPRO toimitti kohteeseen kiinteitä MEK-ikkunoita sekä ulosavautuvia IOUA-parvekeovia.

PihlaPROn tuotteiden hiilijalanjälki puolittuu vuoteen 2030 mennessä

PihlaPRO kumppanina tarjoaa rakennusliikkeille mahdollisuuksia toteuttaa hiilijalanjäljeltään pieniä energiatehokkaita kohteita.

”Tutkittua tietoa tarjoava EPD-ympäristöseloste tarjoaa yrityksille kättä pidempää eli faktapohjaa toimille”, sanoo PihlaPROn Ilari Vuorinen.

PihlaPRO on määrätietoisesti pienentänyt myös oman tuotantoprosessinsa hiilijalanjälkeä:

  • PihlaPROn tehtailla käytetään sataprosenttisesti pohjoismaisella vesi- ja tuulivoimalla tuotettua sähköä.
  • PihlaPRO-ikkunoiden kierrätysaste on 99 prosenttia.
  • PihlaPRO-ikkunoissa käytettävä puu on FSC/PEFC-sertifioitua.
  • Maalit ovat M1-luokkaa.
  • Alumiini on Skandinaviassa vesivoimalla tuotettua.
  • Vaaralliset jätteet käsitellään asianmukaisesti ja ohjataan mahdollisuuksien mukaan raaka-aineeksi jatkokäsittelyn jälkeen.
  • Muovinkäyttöä pyritään vähentämään ja pakkausmuovista syntyvä hiilijalanjälki hyvitetään vuosittain.
  • Omassa tuotekehityksessään PihlaPRO suuntaa kohti entistä ympäristöystävällisempiä ratkaisuja.

Jo toteutettujen toimenpiteiden ansiosta PihlaPROn tuotteiden hiilijalanjälki pieneni 16,8 prosenttia vuosina 2014–2019. PihlaPRO on sitoutunut puolittamaan hiilidioksidipäästönsä vuoteen 2030 mennessä, ja hiilineutraalius on tavoitteena vuoteen 2050 mennessä.

RTS-ympäristöluokitus kiinnostaa nyt koko alaa

Skanskan Toni Tuomola kertoo huomanneensa, että nyt myös monet muut rakennusliikkeet ovat seuraamassa Skanskan esimerkkiä ja ryhtymässä noudattamaan RTS-luokittelua.

”Suomen rakennusalan etu olisi, että RTS:ää käyttäisivät kaikki. Se ohjaa rakentamista kestävämpään suuntaan”, Tuomola sanoo.

Asukkaille RTS-ympäristöluokitus on merkki siitä, että heidän kotinsa on rakennettu vastuullisesti ja laadukkaasti.

”Ympäristöasioiden ja vastuullisuuden merkitys on noussut koko ajan, ja tulevaisuudessa niiden rooli kasvaa varmasti entisestään. Tämänhetkinen sota Euroopassa ja ilmastopaneeli IPCC:n raportti ilmastotoimien kiireellisyydestä nopeuttavat osaltaan vihreää siirtymää.”

Tuomola huomauttaa, että RTS-luokitus nostaa asuntojen jälleenmyyntiarvoa.

”Esimerkiksi Ranta-Tampellan Kaplanin asunnot myytiin nopeasti loppuun, eikä niitä todennäköisesti tule markkinoille heti. Mutta kun tulee, niin RTS-luokitus on varmasti hyvä lisävaltti vanhankin asunnon myyntiin.”

Lisätietoja kohteessa käytetyistä ikkunoista rakennuttajille, arkkitehdeille ja suunnittelijoille: projektipäällikkö Ilari Vuorinen, PihlaPRO, p. 040 508 3881