JYVÄSKYLÄ – SRV: Sairaala Nova

Uuteen sairaalaan PihlaPRO-ikkunat

Valtavan rakennusprojektin kustannusarvio on 398,5 miljoonaa euroa.
Jyväskylän Kukkumäkeen valmistuu vuonna 2020 Keski-Suomen sairaanhoitopiirin uusi keskussairaala. Sairaala Nova on mittakaavaltaan valtava ja harvinainen hanke. Ensimmäiseen 2000-luvulla rakennettavaan keskussairaalaan tulee 268 hoitohuonetta, leikkaussaleja 24 ja kokonaispinta-alaa huimat 108 000 neliötä. Uuteen sairaalaan tulee PihlaPRO-puu-alumiini-ikkunat.

-Ikkunoiden osalta suunnittelu elää tilaajan tarpeiden mukaan koko prosessin ajan. Sairaalaan tullaan toimittamaan yhteensä noin 1250 ikkunaa, projektipäällikkö Mikko Niemi sanoo.

Uuden sairaalan rakentaminen on aloitettu loppuvuodesta 2016. Avajaisia tullaan viettämään vuonna 2020. Mittaluokaltaan hanke on poikkeuksellisen suuri.

-Luulen, että tämä on kokoluokaltaan minun työuraa ajatellen ainutkertainen. Tuskin näin suuria projekteja tulee minulle vastaan, Niemi toteaa.

Erityisvaatimukset ohjaavat valmistusta

Sairaalaan meneville ikkunoille on asetettu runsaasti erityisvaatimuksia. Kaikki tuotteet ovat rakenteellisen lujuuden osalta paranneltuja. Karmeissa on nurkissa ruuvivahvisteet ja ikkunoiden sisäpuitteiden kulmiin asennetaan kulmaraudat ikkunoiden koosta riippumatta.

Sairaalaympäristön ikkunoilta saatetaan edellytetään myös tavallisuudesta poikkeavia ominaisuuksia.

-Joillekin sairaalan osastoille meneviltä ikkunoilta edellytetään murtosuojausta. Ikkunoiden pitää pysyä lukittuina kaikissa olosuhteissa myös sisältäpäin, projektista vastaava Niemi kertoo.

Uuden sairaalan maksavat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin 21 omistajakuntaa.

Toimitusvarmuus ja energiatehokkuus

Suuressa hankkeessa aikatauluissa pysyminen ja toimitusvarmuus nousevat erittäin merkityksellisiksi tekijöiksi. Sairaala rakennetaan kahdessatoista 7-kerroksisessa lohkossa, kolmastoista N-lohko on yksikerroksinen. Ikkunat toimitetaan kunkin kerroksen osalta sekä suoraan työmaalle että betonielementtitehtaalle.

-Sairaalaan menevät tuotteet ovat erittäin energiatehokkaita 2k+2k-lasituksella varustettuja 4-kertaisia puu-alumiini-ikkunoita. U-arvo näissä ikkunoissa on 0,69 W/m2K ja lisäksi ikkunoille on asetettu eritysvaatimuksia auringonsuojauksen suhteen.

Koko rakennusurakan aikana ikkunatoimituksia tulee olemaan noin 24. Kaikki ikkunat valmistetaan Pihlan tehtaalla Kannuksessa Keski-Pohjanmaalla.

Pihla toimittaa työmaalle ikkunoita 24 erässä vuoden 2018 puoliväliin saakka.
Ammattilaiskirjeestä lisää inspiraatiota omien kohteiden toteuttamiseen

Arkkitehdeille ja muille suunnittelu- ja rakennusalan ammattilaisille suunnattu uutiskirjeemme tarjoaa ajankohtaisia asiantuntija-artikkeleita, tietoa tuoteinnovaatioista ja -kehityksestä sekä mielenkiintoisia referenssikohteita.

Muita mielenkiintoisia referenssejämme