KALAJOKI – YIT Suomi Oy: Merenojan yhtenäiskoulu (Joutsenmerkki-kohde)

Joutsenmerkki on rakennuspuolella Suomessa vielä suhteellisen uusi tuttavuus. Joutsenmerkityn rakennuksen kohdalla ympäristöasioista huolehditaan koko elinkaaren ajan.

Kuva: Kalajoen kaupunki

Käytännössä tämä näkyy vaikkapa vähäpäästöisten rakennusmateriaalien valintana, energiatehokkaan tekniikan suosimisena sekä jätteiden lajittelun maksimointina. Vaikka Joutsenmerkki on paremmin tunnettu ympäristöystävällisyyden sertifikaattina, ohjaavat sen kriteerit ekologisuuden lisäksi terveeseen ja turvalliseen lopputulokseen. Merkki on tae siitä, että rakennuksen sisäilma on terveellistä, ilmanvaihto toimivaa ja valaistus riittävää. Lisäksi Joutsenmerkki asettaa vaatimuksia koko rakennusprosessille ja sen laadunvalvonnalle. 

Yksi merkittävimmistä Joutsenmerkityistä rakennusprojekteista Suomessa on Kalajoelle kesän 2020 aikana valmistuva Merenojan yhtenäiskoulu, joka on Pohjoismaiden suurin Joutsenmerkitty peruskoulu. Rakennushankkeen toteuttamisesta vastaa YIT Suomi Oy, jonka mukaan Joutsenmerkki vaatii erityistä huomioita rakentamisen kaikissa vaiheissa.

Kuva: Kalajoen kaupunki

Erityistä huomiota vaativat myös ikkunat, sillä perinteisiin julkisiin rakennuksiin verrattuna on Joutsenmerkityssä koulussa luonnonvalolla huomattavasti suurempi merkitys, joten ikkunapinta-alaa on kasvatettu luonnonvalokriteerien täyttämiseksi. Näin ollen Merenojan kouluun valittiin paljon suuria ikkunoita, joista osa toteutettiin kiinteinä. Kuten muillekin materiaaleille, aiheutti Joutsenmerkki monia tarkkoja vaatimuksia myös ikkunoille. Esimerkiksi ikkunoiden alumiiniosat on valmistettu kierrätetystä alumiinista ja lasitusten valon läpäisevyys on normaalia parempi.

PihlaPRO tarjoaa rakennusteollisuuden asiakkaille kestävän kehityksen kohteisiin ikkunoita ja ovia, joiden kriteerit on laadittu tuotteen elinkaaren näkökulmasta. Näin taataan tuotteen ympäristöystävällisyys valmistuksen, käytön ja jätehuollon osalta. Ikkunoiden kohdalla lisävaatimuksia kohdistuu myös tuotteen energiatehokkuudelle ja materiaaleille.

PihlaPRO toimitti Merenojan uuteen yhtenäiskouluun 137 kpl avattavia MSE-ikkunoita ja 71 kpl kiinteitä MEK-ikkunoita. Toimitettujen ikkunoiden yhteispinta-ala 663 m². Ikkunoiden puuosat toteutettiin vakiovalkoisina ja alumiiniosissa käytettiin viittä eri sävyä (RR20, RAL 1006, RAL 1013, RAL 9007 ja RAL 3013).

KOHTEEN TIEDOT

Arkkitehtisuunnittelu: Lukkaroinen Arkkitehdit Oy
Rakennesuunnittelu: WSP Finland Oy
LVIA-suunnittelu: Sweco Talotekniikka Oy
Tilaaja: Kalajoen kaupunki
Vuosi: 2020

Ammattilaiskirjeestä lisää inspiraatiota omien kohteiden toteuttamiseen

Arkkitehdeille ja muille suunnittelu- ja rakennusalan ammattilaisille suunnattu uutiskirjeemme tarjoaa ajankohtaisia asiantuntija-artikkeleita, tietoa tuoteinnovaatioista ja -kehityksestä sekä mielenkiintoisia referenssikohteita.

Muita mielenkiintoisia referenssejämme