Telakkaranta Helsinki – isoja ikkunoita kaupungin vanhimpaan uuteen rakennuskohteeseen

Helsingin Telakkarannan asunnoista avautuu ainutlaatuinen näköala vanhaan telakkamiljööseen. PihlaPRO auttoi Skanskaa Telakkarannan ikkunaratkaisujen suunnittelussa.

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Martin Sommerschield / Kuvatoimisto Kuvio Oy

Helsingin Telakkarannassa, Punavuoren kupeessa, huomio kiinnittyy heti harjakattoisiin rakennuksiin, joissa on robustit, kirjavista ja karheista ruukintiilistä muuratut julkisivut sekä paljon suuria ikkunoita. Alueen uudet asuintalot istuvat hyvin olemassa olevaan rakennuskantaan ja vanhaan telakkamiljööseen.

”Ikkunoilla on tärkeä rooli julkisivussa. Kun asunnoissa on lattialämmitys, ikkunat on voinut aloittaa lattiasta lähtien. Ne tarjoavat kotien asukkaille paljon luonnonvaloa sekä hienot näkymät vanhoille nostureille ja merimaisemaan tai vanhaan kaupunkiympäristöön”, kohteen suunnitellut arkkitehti Uula Kohonen Huttunen-Lipasti Arkkitehdit Oy:sta kertoo.

Lattianrajasta alkavat ikkunat tarjoavat hienot näkymät kaupunkiin.

Telakkarantaan rakennetaan kaikkiaan neljä uutta asuntokohdetta, joista ensimmäinen on jo valmistunut ja asukkaat ovat muuttaneet uusiin koteihinsa. Seuraava kohde valmistuu keväällä 2022 ja kaksi viimeistä vuonna 2023.

PihlaPRO on toimittanut Helsingin Telakkarannan kohteisiin avattavia ja kiinteitä puualumiini-ikkunoita ja puualumiini-parvekeovia.

Skanska ja PihlaPRO – yhteistä kehitystyötä myös Telakkarannassa

Rakentajan, Skanska Talonrakennus Oy:n hankintainsinööri Anna Vihinen kertoo, että Skanska ja PihlaPRO ovat tehneet jo vuosia läheistä yhteistyötä. Kumppanuus tarjoaa paljon etuja.

”Saamme PihlaPROsta jo suunnittelun varhaisessa vaiheessa kommentteja esimerkiksi siitä, miten suunnitelmat ovat käytännössä toteutettavissa tai vaaditaanko jossakin pientä hienosääntöä. Kehitämme yhdessä tuotteita ja ratkaisuja, jotka toimivat kohteessa parhaalla mahdollisella tavalla”, Vihinen miettii.

Joitakin suuria ikkunoita jaettiin kahteen osaan kestävyyden varmistamiseksi.

PihlaPROn projektipäällikkö Iiris Mutka kertoo, että yhteistä kehitystyötä on tehty myös Telakkarannassa.

”Lähtösuunnitelmat olivat kuitenkin oikein hyvät. Kohteessa on tehty vain jotain ihan pientä fiilailua. Lähinnä joitakin suuria ikkunoita on jaettu kestävyyden varmistamiseksi kahteen osaan.”

Logistiikka toi lisähaasteita: toimituksille tiukat 15 minuutin aikaikkunat

Vihinen arvostaa myös PihlaPROn resursseja ja toimitusten luotettavuutta.

”Korona-aika on vaikeuttanut tavaratoimituksia myös rakennusalalla. PihlaPRO on kuitenkin pystynyt palvelemaan meitä hyvin. He ovat toimittaneet materiaalit Telakkarantaan – ja muihinkin kohteisiimme – niin kuin on sovittu.”

Rakennuskohteissa on luonnollisesti tärkeää, että toimitukset tulevat ajallaan.

Toimituksille määriteltiin tiukat 15 minuutin aikaikkunat.

Myöhästyminen jossakin kohtaa viivästyttää välittömästi myös kohteen seuraavia työvaiheita. Se, että Skanska rakentaa Telakkarantaa keskelle olemassa olevaa kaupunkia, jossa on ahtaat kulkuväylät ja kapeat tontit, on asettanut logistiikalle vielä lisähaasteita.

”Toimitusten on pitänyt tulla perille etukäteen sovituissa tiukoissa 15 minuutin aikaikkunoissa”, Vihinen kertoo.

Asunnoissa PihlaPROn Antennilasit ja jälkiasennettavat kynnykset

Telakkarannan PihlaPROn ikkunoissa on käytetty Antennilaseja. Ikkunalasin selektiivipintaan on laserilla työstetty antennikuvio, joka helpottaa mobiilisignaalien kulkua signaalia vaimentavien seinärakenteiden läpi.

”Tämä on oikein hyvä valtti, kätevä ratkaisu. Rakennuksen julkisivuihin ei tarvitse tehdä muutoksia, kun ratkaisu on huomaamattomasti ikkunalasissa”, Skanskan Vihinen kertoo. PihlaPROn parvekeovien yhteydessä on käytetty myös PihlaPROn kehittämiä jälkiasennettavia kynnyksiä.

Lopullinen kynnys asennetaan vasta loppuvaiheessa.

”Kun rakennusvaiheessa talossa on paljon liikennettä, kynnykset naarmuuntuvat helposti. Tavallisesti niitä joudutaan teippailemaan ja suojaamaan. Meidän ratkaisussamme kynnyksen paikalla on aluksi vanerilevy. Lopullinen kynnys asetetaan sen päälle vasta loppuvaiheessa, kun asuntoon ryhdytään asentamaan parkettia”, Mutka kertoo.

RTS-ympäristöluokitus: ei lämpöä cityharakoille

Telakkarannan kohteista Knotin tavoitteena on RTS-ympäristöluokitus. Rakennukseen tulee esimerkiksi maalämpö ja aurinkopaneeleja. Myös PihlaPROn kohteeseen toimittamat ikkunat ovat energiatehokkaita, niiden U-arvo on 0,8.

Anna Vihinen arvostaa sitä, että PihlaPRO pystyy tarjoamaan tarkat RTS EPD -ympäristöselosteet tuotteidensa ympäristövaikutuksista.

”Se on erittäin tärkeää. Jotta pystymme tekemään vaikuttavia toimenpiteitä, ja pienentämään rakentamisen hiilijälkeä, niin meillä on oltava tarkkaa tietoa, mistä kaikesta kokonaisuus oikein syntyy”, Vihinen summaa.

Lisätietoja kohteessa käytetyistä ikkunoista rakennuttajille, arkkitehdeille ja suunnittelijoille: projektipäällikkö Iiris Mutka, PihlaPRO, p. 050 3443 781

Ammattilaiskirjeestä lisää inspiraatiota omien kohteiden toteuttamiseen

Arkkitehdeille ja muille suunnittelu- ja rakennusalan ammattilaisille suunnattu uutiskirjeemme tarjoaa ajankohtaisia asiantuntija-artikkeleita, tietoa tuoteinnovaatioista ja -kehityksestä sekä mielenkiintoisia referenssikohteita.

Muita mielenkiintoisia referenssejämme