Espoonlahden Lippulaiva – PihlaPRO Antennilasit varmistavat jokaisen huoneen matkapuhelinkuuluvuuden
Tiivis kaupunkirakentaminen ja rakennusten energiatehokkaat materiaalit vaimentavat mobiilisignaaleja. Espoonlahden Lippulaivassa hyvä kuuluvuus varmistettiin PihlaPRO:n Antennilaseilla.
Espoonlahden uuden kauppakeskus Lippulaivan luoteispäätyyn, bussiterminaalin päälle, on valmistunut neljä asuintaloa. Cityconin rakennuttamassa ja Skanskan rakentamassa kohteessa on kaikkiaan 275 vuokra-asuntoa.
Talojen julkisivuissa huomio kiinnittyy arvokkaan ja ajattoman vaikutelman antavaan tiileen sekä isoihin ikkunoihin. Ylimpien asuntojen ikkunoista – samoin kuin yläkerroksista sijaitsevista saunoista, kerhohuoneista ja kattoterasseilta – avautuvat upeat näkymät sinisenä välkkyvälle merelle.
Arkkitehti Mari Saanisto kohteen suunnitelleesta Arco Architecture Company Oy:sta kertoo, että ikkunoissa on myös jotain erityistä. Se ei näy päälle päin, mutta lisää olennaisesti niiden toiminnallisuutta. ”Jokaisessa huoneessa on vähintään yhdessä ikkunassa PihlaPRO:n Antennilasi varmentamassa mobiilisignaalien kuuluvuutta”, hän kertoo.
Mobiililiikenne lisääntyy tulevaisuudessa entisestään
Saanisto kertoo, että talojen suunnittelussa on nykyään kiinnitettävä entistä enemmän huomiota matkapuhelinkuuluvuuteen ja datan hyvään siirtyvyyteen. ”Rakennukset ovat nykyään entistä energiatehokkaampia ja niiden rakenteen aiempaa tiiviimpiä. Hyvän asian kääntöpuoli on se, että mobiilisignaalien pääsy sisätiloihin voi estyä.”
Mobiilisignaalit hyvin lävitseen päästävä PihlaPRO Antennilasi lisää asumismukavuutta. Se
varmistaa, että kodin eri laitteilla on esteetön ja vakaa pääsy verkkoon.
”Jos mobiilidata ei kulje, arkemme mutkistuu. Ja tulevaisuudessa kun teknologia kehittyy, myös riippuvuutemme mobiilidatasta kasvaa entisestään. Kuuluvuusasioita kannattaakin miettiä myös pidemmällä tähtäimellä.”
Antennilasi mahdollistaa puhelut ja toimivat yhteydet operaattorista riippumatta 3G-, 4G- ja 5G-verkoissa sekä tulevaisuudessa käyttöön tulevassa 6G-verkossa. Signaali on jopa 30-100 kertaa voimakkaampi verrattuna vastaavaan ikkunaan ilman Antennilasia.
Myös laki vaatii kännykälle kuuluvuutta sisätiloissa
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myös kiinnittänyt huomioita nykyrakennusten kuuluvuusongelmiin. Sen mukaan uusissa rakennuksissa kuuluvuus voi pahimmillaan kadota jopa kokonaan.
Talojen rakenteiden lisäksi kuuluvuuteen vaikuttaa käyttäjän etäisyys lähimmästä tukiasemasta sekä signaalin tulokulma. Tyypillisesti kuuluvuus on hyvä lähellä tukiasemaa, mutta heikkenee etäisyyden kasvaessa. Etäisyyden lisäksi mobiilisignaalia vaimentavat tukiaseman ja päätelaitteen välillä olevat rakennukset, kasvillisuus, korkeuserot ja jopa sääolosuhteet. Uudisrakentamisalueilla myös jatkuva lisärakentaminen saattaa heikentää läheisten alueiden signaalia.
Kuuluvuudesta on säädetty myös laissa: vuonna 2017 tuli voimaan maankäyttö- ja rakennuslain pykälä, jonka mukaan asuin-, majoitus- ja työtiloissa on oltava mahdollisuus matkaviestinten kuuluvuudelle.
Antennilasi on edullinen, huoltovapaa eikä vaadi sähköä
PihlaPRO:n Antennilasi on kehitetty yhteistyössä antenniteknologian huippuasiantuntija StealthCase Oy:n kanssa. Se levittää signaalin laajasti koko huoneeseen. Antennilasi on suomalaista, maailmanlaajuisesti patentoitua huipputeknologiaa ja myös valmistetaan Suomessa
”Teknologia on huomaamaton, hiuksenhieno antennilasikuvio on työstetty selektiivilasiin. Antenni on kiinteä osa ikkunaa”, PihlaPRO:n projektipäällikkö Iiris Mutka kuvailee.
Antennilasi on saatavilla lähes kaikkiin PihlaPRO:n ikkuna- ja ovimalleihin.
”Ratkaisu on edullinen, huoltovapaa eikä vaadi päivityksiä. Toisin kuin vaikkapa sisäiset tukiasemat, se ei myöskään vaadi sähköä toimiakseen.”
Auttaa myös rakentamisajan mobiililiikenteessä
Myös suunnittelijan kannalta Antennilasi on hyvin helppo ratkaisu. ”Antennilasin käyttäminen Espoon Lippulaivassa ei vaatinut muuta kuin sen, että merkitsin ikkunakaavoihin, mihin kohtaan niitä laitetaan. Antennilasi ei asettanut rajoituksia esimerkiksi käytettävien ikkunoiden koolle tai estänyt kaihtimien käyttöä”, kohteen arkkitehti Saanisto kertoo.
”Myös turvalasit ja auringonsuojalasit voidaan toteuttaa Antennilasina.”
Kun Antennilasit ovat paikallaan, ne helpottavat myös työmaan toimintaa. ”Nykyään myös rakennuskohteissa on erittäin tärkeää, että mobiilidata kulkee hyvin. Esimerkiksi rakennuspiirustukset kulkivat Espoon Lippulaivassa paikasta toiseen mobiilisti. Myös rakentamisen dokumentointi tapahtui sähköisesti”, korostaa Saanisto.
Suunnittelija ja ikkunavalmistaja tekivät läheistä yhteistyötä
Kaikkiaan PihlaPRO toimitti Espoon Lippulaivan neljään rakennukseen noin tuhat ikkunaa, lähes kolmesataa parvekeovea ja nelisenkymmentä ranskalaista ovea.
”PihlaPRO:n asiantuntijat auttoivat meitä myös hiomaan alkuperäisiä suunnitelmiamme: esimerkiksi leveisiin ikkunoihin lisättiin välipuitteita. Arkkitehdeille tällainen yhteistyö ikkunavalmistajan kanssa on erittäin tärkeää, sillä emme tietenkään tunne yhtä yksityiskohtaisesti alan tekniikkaa, mahdollisuuksia ja säännöksiä kuin ikkunavalmistaja”, Saanisto huomauttaa.
Espoon Lippulaivan rakennusten etelänpuoleisiin julkisivuihin valittiin auringonsuojalaseja ja katujen puolella liikenteen melua vaimennettiin ikkunoilla, joiden äänieristävyysarvo on tavanomaista parempi, 48 RW+CTR.
”Parvekeovissa käytettiin rakentamisen ajan väliaikaisina kynnyksinä vanerilevyjä, jotta varsinaiset kynnykset eivät naarmuuntuisi. Lopulliset kynnykset asennettiin niiden päälle sitten, kun asuntoihin ryhdyttiin asentamaan parketteja”, Saanisto kertoo. Kyseessä on PihlaPRO:n kehittämä parvekeoviin soveltuva ratkaisu, jonka avulla työmaa-aikaiset kynnykseen kohdistuvat rasitukset vältetään, kun lopullinen jälkiasennettava kynnys asennetaan vasta asunnon listoitusvaiheessa. Jälkiasennettava kynnysratkaisu mahdollistaa kynnyksen vaihtamisen myös esimerkiksi asunnon haltijan tai lattiapinnoitteen värin vaihtuessa.
Espoon Lippulaivan asukkaat ovat muuttaneet uusiin koteihinsa vuoden 2023 alussa. Heille kuuluu hyvää – ja Antennilasien ansiosta hyvin.
Teksti: Matti Välimäki
Lisätietoja kohteessa käytetyistä ikkunoista arkkitehdeille ja suunnittelijoille: projektipäällikkö Iiris Mutka, PihlaPRO, p. 050 3443 781, iiris.mutka@pihlapro.fi