VANTAA – EKE: As Oy Kivistön Koneisto

Vantaalla haasteena ääneneristävyys

Loft ääntä eristävä ikkuna EKE


EKE-rakennus Oy:n loft-huoneistoissa Vantaalla suunnittelijat joutuivat ratkomaan isojen ikkunoiden ja Kivistön alueen kovien ääneneristävyysvaatimusten yhdistämistä. Meluntorjunnan kannalta erityisen vaativia tiloja ovat kulmahuoneet, joissa on paljon julkisivua lattiapinta-alaan nähden sekä tilat, joissa on paljon ikkunoita.

Asuntojen suurimmat ikkunat ovat 2740 mm korkeita ja lattiaan asti ulottuvia. Ikkunoissa on käytetty ääneneristävyyden parantamiseksi paksumpaa, jopa kahdeksanmillistä lasia. Lisäksi useimmat ikkunoista ovat avattavia, joiden ääneneristävyys on kiinteää ikkunaa parempi.

Avattavien ikkunoiden asennus onnistui niiden suuresta koosta huolimatta käsivoimin puitteiden irroituksen jälkeen.

Ikkunoiden ääneneristävyysvaatimus jopa 46 dB

Kaavamääräysten mukaan messutalojen asuinhuoneiden ulkokuoren ääneneristävyyden lento- ja liikennemelua vastaan on oltava vähintään 35 desibeliä. Koska ikkunat ovat vain osa sisätiloja melulta suojaavaa rakennetta, on joissain asunnoissa suunnittelija määritellyt ikkunoiden ääneneristävyysvaatimukseksi jopa 46 desibeliä.

Kivistön Koneistoon valitut avattavat ikkunat vaimentavat matala- ja keskitaajuista, tyypillisesti raskaan liikenteen aiheuttamaa melua 44–47 desibeliä. Parvekeovien ääneneristävyys on 39–42 desibeliä.

Kaksilehtisten ulos-ulosaukeavien ovien etu on äänenvaimennuksen lisäksi se, että ne eivät vie tilaa asunnon sisäpuolelta.

Muuntojoustavia tiloja

Loft-rivitaloasunnot on rakennettu EKE-Rakennus Oy:n Kivistön Koneisto -kerrostalon yhteyteen. Loft-huoneistojen asuintiloja voidaan helposti ja kustannustehokkaasti muokata myös jälkikäteen asumisen tarpeiden muuttuessa.

Kiviston_Koneisto_pihanakyma

As Oy Kivistön Koneisto muodostuu 3–4-kerroksista kerrostalosta ja 1–2-kerroksisesta rivitalosta. Rakennukset ovat yhdistetty toisiinsa yhtenäisellä, rakennuksen pituussuuntaan laskevalla katolla. Näin on saatu ylimpään kerrokseen parvellisia, kaksikerroksisia tai korkealla tilalla varustettuja vinokattoisia erikoishuoneistoja.

Loftin muuntojoustavuus antaa asukkaalle mahdollisuuden tehdä huoneistosta juuri sellaisen kuin haluaa, koska väliseinät voi sijoittaa lähes vapaasti. Vain märkätilojen paikat ovat valmiina. Samaan pohjaan voi siis tehdä yhtä hyvin yksiön kuin kolmion, ja huonejakoa on helppo muuttaa myös myöhemmin.

EKE-Rakennuksen toimintamallina on suunnitella ja rakentaa kokonaisia asuinalueita. Kivistön Koneistokaan ei ole yksittäinen projekti, vaan osa kolmen korttelin ja kuuden tontin kokonaisuutta.

Loft-huoneisto-Midtown1
Ammattilaiskirjeestä lisää inspiraatiota omien kohteiden toteuttamiseen

Arkkitehdeille ja muille suunnittelu- ja rakennusalan ammattilaisille suunnattu uutiskirjeemme tarjoaa ajankohtaisia asiantuntija-artikkeleita, tietoa tuoteinnovaatioista ja -kehityksestä sekä mielenkiintoisia referenssikohteita.

Muita mielenkiintoisia referenssejämme