PihlaPROn hankinta- ja tuotekehitysjohtaja Miikka Linna

PihlaPROn avaintekijät: Miikka Linna – ”Ei kannata hötkyillä, vaan suhtautua järkevästi”

Hankinta- ja tuotekehitysjohtaja Miikka Linna työskentelee Pihla Groupin toimipisteessä Jyväskylässä. Hän tietää, että epävarmassa maailmantilanteessa tärkeintä on pysyä rauhallisena ja miettiä vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Teksti: Jaana Haapaluoma-Höglund, kuvat: Petri Mulari

”Tapaan sanoa, että on tärkeää varautua huonoon tilanteeseen jo silloin, kun tilanne on hyvä. Eli kun korona ja nyt viimeksi Ukrainan sota alkoi, emme oikeastaan keksineet mitään uusia hätätilanneratkaisuja. Niiden sijaan tukeuduimme entistä voimakkaammin omaan, jo valmiiksi hyväksi mietittyyn hankintastrategiaamme.

Asiakkaiden luottamus sekä toimitusvarmuus ovat meille sydämen asia. Yksi esimerkki tästä on lasin logistiikka ja hankinta. Aiemmin suuri osa Suomen rakennusteollisuudessa käytettävästä lasista kuljetettiin lasinvalmistajien Venäjällä sijaitsevilta tehtailta, koska ne ovat kohtuullisen lähellä ja järkevien kulkuyhteyksien päässä.

Venäjälle asetettujen pakotteiden seurauksena lasi tuodaan nyt Keski-Euroopasta, ja logistinen prosessi on pitänyt miettiä kokonaan uusiksi. Keski-Eurooppa on aika kaukana, kun mietitään lasin kaltaista, raskasta ja herkästi rikkoutuvaa raaka-ainetta.

PihlaPROn hankinta- ja tuotekehitysjohtaja Miikka Linna

Tuotekehityksen ja hankinnan yhteistyö on ollut tässä tilanteessa erityisen tärkeää

Olemme tiimini kanssa varautuneet edellä kuvatun kaltaisiin poikkeustilanteisiin jo hankintastrategiassamme. Emme laske yhden toimittajan varaan, vaan meillä on useampia eri lähteitä, joista tavaraa saadaan. Kutsumme niitä tukijaloiksi, joiden ansiosta olemme saaneet tehtaillemme tarpeeksi lasia ja muita raaka-aineita ajoissa, vaikka jonkun toimittajan toimitukset olisivatkin viivästyneet.

Tiettyjä asioita olemme toki tehneet eri tavalla kuin ennen. Tuotekehityksen ja hankinnan yhteistyö on ollut tässä tilanteessa erityisen tärkeää. Pyrimme jatkuvasti parantamaan tuotteitamme kehittämällä niiden ominaisuuksia laadukkaammiksi ja paremmin asiakkaiden tarpeita vastaavaksi. Tämä pitää sisällään myös uusien raaka-ainevaihtoehtojen tutkimista ja lisäämistä vaihtoehtojen joukkoon. Tuotekehitys varmistaa, että vaihtoehtoinen materiaali on teknisesti hyväksyttyä ja laadukasta.

Yksi syy, miksi asiakkaamme valitsevat PihlaPROn ikkunat ja ovet, on varmasti Inwido-konsernin kaupallinen uskottavuus ja mittaluokka. Olemme vakavarainen, kannattava yhtiö ja maksamme laskumme. Olemme täällä tämänkin kriisin jälkeen.

PihlaPROn hankinta- ja tuotekehitysjohtaja Miikka Linna

”Asiat yleensä tuppaavat järjestymään”

Olen saanut työskennellä urani varrella kolmella eri teollisuuden alalla eri puolilla maailmaa. Vaikka vastassa olisi itseäni meritoituneempia asiantuntijoita, tohtoreita ja kilpailuhenkistä työkulttuuria, pyrin aina kohtaamaan ihmisen ihmisenä.

Päiväni koostuvat muutenkin juuri ihmisten kanssa töiden tekemisestä. Sopimusneuvottelut ovat usein pitkiä ja vievät aikaa. Niiden välillä mietimme tiimini kanssa seuraavia ja sitä seuraavia siirtoja.

Iso osa työtäni on tiedon jakaminen muille. Tällä hetkellä pidän paljon yrityksen sisäisiä infoja maailman tilanteesta ja sen vaikutuksista raaka-aineisiin.

Pitkän urani aikana hankinnassa ja tuotekehityksessä olen huomannut, että on hyvä ottaa aina faktat faktoina. Asioihin kannattaa suhtautua järkiperäisesti, ja Risto Siilasmaata lainatakseni, paranoidin optimistisesti. Tilanne ei ole yleensä niin huono, kuin miltä alkutilanteessa tuntuu. Jos keskittyy pelkäämään ongelmia, pelko alkaa helposti toteuttaa itse itseään. Sen sijaan on hyvä miettiä ratkaisukeskeistä toimintatapaa, joka kantaa myös epävarmana aikana – ja toteuttaa sitä määrätietoisesti.

Vaikka välillä näyttäisi tosi pahalta, niin kun on oma strategia mietittynä, asiat yleensä tuppaavat järjestymään.”