PihlaPRO:n asiantuntija vastaa: Näin käytät turvalaseja oikein

PihlaPRO noudattaa tarkasti alan ohjeita ja auttaa asiakkaitaan valitsemaan kohteisiinsa uusimpien viranomaismääräysten mukaiset turvalasit. Laminoitujen turvalasien mitoituksessa on huomioitava nyt myös lasiin kohdistuva pistekuorma. 

Laminoitu vai karkaistu turvalasi? Huomioi putoamisvaara kohteessa

Ympäristöministeriön asetuksen (1007/2017) mukaan lasirakenteen rikkoutuminen ei saa aiheuttaa putoamisvaaraa eikä sirpaleiden putoaminen alle jäävän haavoittumisvaaraa. Kohteissa, joissa on putoamisvaara, on käytettävä laminoitua turvalasia, joka pysyy koossa siihen kohdistuvasta iskusta huolimatta.

Määräysten mukaan laminoitua turvalasia on käytettävä asunnon ikkunassa, jonka lasin alareuna on alle 700 mm korkeudessa lattiasta ja ikkunan takana on yli 2,2 metrin pudotus. Julkisissa kohteissa putoamisvaaran määrittävä pudotuskorkeus on 1 metri. Turvalasia on käytettävä myös, kun portaan laskeutumissuuntaa vastaan olevan ikkunalasituksen alareunan korkeus porrasaskelmasta tai lepotasosta on alle 1500 mm.

Karkaistua turvalasia käytetään kohteissa, joissa ei ole putoamisvaaraa, mutta lasin alareuna on alle 700 mm lattiapinnasta. Karkaistu turvalasi murenee rikkoutuessaan turvallisesti pieniksi palasiksi, jotka eivät pudotessaan aiheuta loukkaantumisriskiä. Karkaistua turvalasia käytetään – vaikka määräykset eivät siihen velvoita – myös kohteissa, joissa lasin eri osiin kohdistuvat erilaiset pistemäiset lämpökuormat aiheuttaisivat tavallisen lasin halkeamisen. Karkaistua lasia käytetään tämän takia esimerkiksi saunoissa sisimpänä lasina sekä ikkunoissa, jotka sijaitsevat takan lähellä.

Laminoidut turvalasit mitoitetaan myös pistekuormalle

Lasirakenteiden esieurokoodit julkaistiin CEN/TS 19100 -sarjan osina -1, -2 ja -3 vuonna 2021. Alan toimesta on lisäksi vuonna 2024 laadittu ja julkaistu epäviralliset kansalliset liitteet, joissa käsitellään mahdolliset kansalliset täydennykset. Suomessa voidaan käyttää rakenteellisten lasirakenteiden mitoituksessa koekäyttöön laadittua CEN/TS 19100 -sarjaa yhdessä epävirallisten kansallisten liitteiden kanssa, kunnes Ympäristöministeriö julkaisee eurokoodistandardeja EN 19100-1, -2 ja -3 täydentävät viralliset kansalliset liitteet (aikaisintaan vuonna 2027). Lähde: https://www.eurocodes.fi/lasirakenteet-ts-19100

Vastuu rakenteiden lujuustarkastelusta on edelleen rakennesuunnittelijalla, mutta PihlaPRO auttaa tarvittaessa mitoituksissa voimassa oleviin standardeihin ja määräyksiin perustuen.

Uusimpien standardien ja ohjeiden mukaan laminoidut lasit mitoitetaan vaakasuoran viivakuorman ja pistekuorman mukaisesti. Kun viivakuormaa tutkitaan, lasipintaan kohdistetaan vaakasuora, viivamainen työntävä voima. Määräysten mukaan asuinrakennuksessa käytettävän laminoidun lasin on kestettävä 0,5 kN viivakuorma. Kouluissa, kaupoissa ja muissa julkisissa tiloissa vastaava kuorma on 1,0 kN. Konserttisaleissa ja jäähallien kaltaisissa tiloissa, joissa on tungosvaara, laminoidun turvalasin on kestettävä 3,0 kN viivakuorma. Ikkunoissa ja kaikissa väliseinäikkunoissa, joiden takana on putoamisvaara, laminoidun lasin paksuuden mitoituksessa huomioidaan viivakuorman lisäksi pistekuorma 0,3 kN. (CEN/TS 19100) Pistekuorma kohdistetaan lasin heikoimmalle kohdalle, usein keskelle.

Asuntojen 3- ja 4-lasisissa ulkoikkunoissa, joiden takana on putoamisvaara, pistekuormaa ei tarvitse huomioida. Ikkunan sisälasi mitoitetaan tällöin kestämään tilaluokkaa vastaava 0,5 kN/m vaakasuora viivakuorma. (CEN/TS 19100)

Myös lasin kehysrakenteen, eli ikkunan karmin ja puitteen, on kestettävä vaaditut kuormitukset. Niiden on läpäistävä SFS-EN 12600 -standardia mukaileva heiluritesti, jolla varmistetaan, että lasit eivät törmäystilanteessa irtoa kehyksistään. Ikkunarakenteen on kestettävä 50 kg painavan heilurin isku pudotuskorkeudelta 450 mm, 700 mm tai 900 mm kohteen käyttötarkoituksesta riippuen.

PihlaPRO huomioi aina alan turvamääräykset 

PihlaPRO toimii turvallisuus edellä. Noudatamme aina tarkasti alan ohjeita ja määräyksiä ja seuraamme aktiivisesti viranomaismääräysten uudistuksia. Haluamme varmistaa turvallisuuden kaikessa, mitä teemme. 

Autamme myös aina asiakkaitamme valitsemaan juuri heidän kohteisiinsa sopivat, määräysten mukaiset ja turvalliset ikkunat. Neuvomme mielellämme kaikissa turvalaseihin liittyvissä kysymyksissä. 

Kysymykseen vastasi:

Aku Ilola, PihlaPRO,
Ikkunoiden tuotepäällikkö
aku.ilola@pihla.fi