
PihlaPROn asiantuntija vastaa: Miten rakennuslasin laatua tulisi arvioida?
Ikkunan tärkeimmät tehtävät liittyvät mm. luonnonvalon tuomiseen sisätiloihin ja, että ikkunasta nähdään selkeästi läpi. Rakennuslasista löytyy lähes aina poikkeamia, joten miten ikkunan lasia tulisi tarkastella ja miten poikkeamiin tulisi suhtautua?
Ikkunoissakin käytettävän rakennuslasin laatu on aihe, joka herättää usein kysymyksiä ja keskustelua. Lasi valmistetaan luonnon materiaaleista, kuten hiekasta, kalkista ja soodasta, jonka vuoksi siinä sallitaan erilaisia ominaisuuksia ja virheitä asetettujen standardien rajojen mukaisesti. Vaikka lasi on yksi yleisimmistä rakennusmateriaaleista, se harvemmin on täydellistä.
Lasia tarkastellessa on myös hyvä huomioida tarpeet ja odotukset. Esimerkiksi kameran linsseissä tai silmälaseissa lasin virheettömyys on kriittisempää, sillä poikkeamat vaikuttavat otettavan kuvan laatuun tai näkökykyyn. Tällöin myös lasia tarkastellaan eri tavalla. Ikkunan tarkoituksena taas on tuoda luonnonvalo sisätiloihin ja varmistaa selkeä näkymä ulos. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten ikkunan lasia tulisi tarkastella, miksi lasista löytyy lähes aina vaihtelua ja miten näihin vaihteluihin eli poikkeamiin tulisi suhtautua.
Miten ikkunan lasia tulisi tarkastella?
Olosuhteet ja katseluetäisyys ovat molemmat merkittäviä tekijöitä ikkunassa käytettävää lasia tarkastellessa. Lasia tarkastellessa tulee varmistaa, että lasipinta on kuiva ja puhdas. Ikkunaa tulisi tarkastella kohtisuoraan 3 metrin päästä, yksilasisia 1K ikkunoita 2 metrin päästä. Ikkunaa tulisi tarkastella normaalissa päivänvalossa, joka tarkoittaa, ettei lasiin kohdistu suoraa auringonpaistetta tai heijastumia.

Ikkunoissa käytettävässä rakennuslasissa voi olla pisteitä, naarmuja tai muita jälkiä. Suomen tasolasiyhdistys on laatinut selkeän ja kattavan rakennuslasien laatu- ja tarkasteluohjeen, jossa ohjeistetaan rakennuslasin tarkastelu valmiiden tuotteiden osalta rakennuskohteissa. Laatu- ja tarkasteluohje pohjautuu lasiteollisuuden laatimiin SFS-EN standardeihin, jotka ovat yhdenmukaistettuja suomalaisia ja eurooppalaisia vähimmäisvaatimuksia rakennuslasille.
Suomen tasolasiyhdistyksen rakennuslasien laatu- ja tarkasteluohjeessa lasiruutu on jaettu eri alueisiin, joissa oleviin poikkeamiin suhtaudutaan eri tavoin. M-alue tarkoittaa lasiruudun keskialuetta ja E-alue lasiruudun leveydeltään 50 mm olevaa reuna-aluetta. Poikkeamien sallitut määrät ja koot ovat erilaiset lasiruudun keski- ja reuna-alueilla.

Ikkunan puhdistus vaikuttaa lasipintaan
Ikkunan oikeaoppinen peseminen vaikuttaa merkittävästi lasin ulkonäköön ja pahimmillaan väärin tai vääränlaisilla välineillä pestyn ikkunalasin visuaalisuus voi kärsiä merkittävästi. Lasi kestää paljon, mutta ei mitä tahansa.
Ikkunoiden lasipinnat tulisi puhdistaa säännöllisesti ja kaikki lasipinnat vaativatkin pesua pysyäkseen kunnossa. Lasipintojen puhdistus tulisi aloittaa huolellisella huuhtelulla, etteivät ikkunan pinnassa olevat hiekanjyvät tai muut hankaavat partikkelit naarmuta lasia. Pesuaineena lasipinnoille tulisi käyttää lasipintojen puhdistukseen tarkoitettuja pesuaineita, kuten ikkunanpesuainetta. Vaahtoavat pesuaineet eivät ole hyväksi lasipinnoille, sillä vaahto voi kertyä lasipinnan väleihin ja aiheuttaa lasin sameutta ja harmautta. Pesuvesi tulee vaihtaa riittävän usein ikkunanpesun aikana, ettei pesuveteen jää hankaavia partikkeleita. Ikkunan naarmuuntumisen estämiseksi pesuvälineiden tulee olla pehmeitä ja puhtaita.
Yleisimmät virheet lasin puhdistuksessa:
- pintaa ei ole huuhdeltu/puhdistettu huolellisesti hankaavista partikkeleista, kuten hiekanjyvistä – lasi naarmuttuu
- käytetty pesuaine jättää sateenkaarivärit lasin pinnalle – väärä
pesuaine
- lasin pinta on harmaa – liian emäksinen pesuaine
Apua ja neuvoa poikkeamien tulkintaan
Mikäli lasissa havaitsee poikkeamia ja asia mietityttää, meidän puoleemme voi aina kääntyä. Olemme valmistaneet henkilöstöllemme sisäiseen käyttöön materiaalia lasin laatuvaatimuksista, tarkastelusta sekä poikkeamista ja niiden tulkinnasta. Varmistamme materiaalilla henkilöstömme tietämyksen lasiin liittyvistä laatuvaatimuksista.
Lisää ohjeita löydät:
PihlaPRO ohjekortti: Lasipintojen puhdistus
Suomen Tasolasiyhdistys ry: Karkaistun lasin naarmuttuminen
Mitä tehdä, kun kohtaa poikkeaman lasissa?
Laatupäällikkömme Kyösti vinkkaa:
- Varmista olosuhteet
- Tarkista katseluetäisyys
- Jokaiselle poikkeamalle/virhetyypille löytyy määritelmä
- Meiltä voi kysyä aina apua, jos asia mietityttää.
Kysymykseen vastasi:

Kyösti Huhtala
Laatupäällikkö, PihlaPRO
kyosti.huhtala@pihla.fi