PihlaPRO on rakennusteollisuuden luotettava kumppani

PihlaPRO:n selkeä suunta vastuullisuustavoitteiden saavuttamiseen auttaa myös rakennusliikkeitä edistämään omia vastuullisuustavoitteitaan.

PihlaPRO:n asiakkaisiin, suuriin rakennusliikkeisiin, kohdistuu painetta, kun rakennusalan sidosryhmät vaativat kiinnittämään entistä enemmän huomiota hiilijalanjälkeen. PihlaPRO:lla on selkeät askeleet, joiden avulla kunnianhimoiset ilmastotavoitteet saavutetaan. Se puolestaan auttaa rakennusliikkeitä edistämään omia vastuullisuustavoitteitaan.

Ikkunan hiilijalanjäljen osalta tärkein raaka-aine on lasi. Sen valmistukseen tarvitaan maakaasua, jolla on suuret hiilidioksidipäästöt. Syksyllä 2024 PihlaPRO:n emoyhtiö Pihla Group asetti avattaviin ikkunoihin uuden standardin: uloimmassa ikkunalasissa käytetään jatkossa vähähiilistä lasia. Vähähiilinen lasi on osaksi kierrätettyä lasia, jonka valmistaminen edellyttää hyvin puhdasta jätelasia.

Vähähiilisen lasin lisääminen ensisijaisesti avattavaan ikkunaan oli selkeä valinta. Avattavat ikkunat muodostavat määrällisesti suurimman osan Pihla Groupin tehtailla valmistettavista tuotteista ja sen myötä myös suurimmat hiilidioksidipäästöt. PihlaPRO:n ikkunoissa on tyypillisesti kolme lasikerrosta.

– Vähähiilisen lasin käyttö avattavassa ikkunassa tuo isoimman vaikuttavuuden, jos katsoo koko tuotevalikoimaa. Kun ulkolasissa käytetään vähähiilistä lasia, saadaan tuotteiden aiheuttamia kokonaispäästöjä vähennettyä noin 11 prosenttia, selittää Pihla Groupin hankinta- ja tuotekehitysjohtaja Miikka Linna.

Vuonna 2022 avattavan ikkunan hiilidioksidipäästöt olivat 74 kg hiilidioksidia per ikkuna. Vähähiilisen lasin avulla tuotteen hiilijalanjälkeä voidaan pienentää 16 prosenttia, jolloin päästöt ovat 62 kg. Tämä on Pihla Groupin uusi vertailukohta tuleville vuosille. Lisäksi, jos ikkunaan valitaan ECO²-ominaisuus eli vähähiilisestä kierrätetystä alumiinista valmistetut alumiiniosat, päästöt alenevat 50 kg:aan hiilidioksidia per ikkuna.

Vähähiilisellä lasilla on siis huomattava vaikutus tuotteen hiilijalanjälkeen. Sen asettaminen vakioksi avattavien ikkunoiden uloimpaan lasiin on merkittäviä askeleita Pihla Groupin vihreässä tiekartassa, joka johtaa tuotteiden päästöjen vähentämiseen asteittain.

– Asiakkaamme sekä julkisella että yksityisellä sektorilla suosivat toimittajia, ja urakoitsijoita, joilla on vahvat edellytykset kestävään kehitykseen. Ne täytyy pystyä osoittamaan, sanoo teollisen myynnin liiketoimintajohtaja Minna Keränen.

Tulevaisuudessa, kun vähähiilistä lasia on saatavilla enemmän, avattavan ikkunan kaikissa kolmessa lasissa voi käyttää kierrätysmateriaalia. Tiekartassa on laskettu kiinteän ikkunan ja parvekeoven hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen tähtäävien toimien vaikutus. Myös vähähiilisen kierrätetyn alumiinin käytöllä saadaan päästöjä alaspäin.

EPD-ympäristöselosteisiin perustuvien laskelmien mukaan nämä toimet pienentävät koko Pihla Groupin hiilijalanjälkiä merkittävästi, sillä epäsuorat Scope 3 -päästöt, johon raaka-aineetkin kuuluvat, muodostavat ehdottoman valtaosan Pihla Groupin kokonaispäästöistä.

Science Based Targets -sitoumus auttaa pysymään säädösten edellä

Tiekartan laatimisen taustalla ovat Pihla Groupin omat kunnianhimoiset kestävän kehityksen toimet ja ne tukevat Inwidon asettamia SBT-tavoitteita. Science Based Targets (SBTi) -aloitteeseen hyväksytyt yritykset ovat sitoutuneita kasvihuonekaasujen vähentämiseen tutkimustietoon perustuen. Tehtävillä toimilla pyritään rajoittamaan ilmaston lämpeneminen Pariisin ilmastosopimuksen määrittelemään 1,5 asteeseen.

Pihla Groupissa Scope 3 -päästöt muodostavat suurimman osan yhtiön hiilijalanjäljestä. Scope 3 -päästöihin kuuluvat epäsuorat, tehtaiden ulkopuolella syntyvät ympäristövaikutukset, kuten raaka-aineiden valmistukseen liittyvät päästöt. Tavoitteena on 25 prosentin päästövähennys Scope 3 -päästöissä vuoteen 2030 mennessä.

– SBTi osoittaa, että meillä on pitkän aikavälin strategia kestävän kehityksen edistämiseen. Mukaan hyväksytyillä yrityksillä on hyvät mahdollisuudet luottamuksen rakentamiseen sidosryhmien kanssa. Lisäksi tavoitteet auttavat yrityksiä pysymään uusien säädösten edellä, Keränen sanoo.

EPD-ympäristöselosteet antavat yksityiskohtaista tietoa tuotteiden ympäristövaikutuksista

Jotta tavoitteet saavutetaan, on tärkeää tuntea hiilidioksidipäästöjen nykytilanne. Pihla Groupilla on tehty suuri työ EPD-ympäristöselosteiden (Environmental Product Declaration) eteen. Niiden ansiosta tiedetään, mistä päästöt koostuvat, ja mistä niitä voidaan lähteä pienentämään.

EPD:t ovat tärkeitä myös PihlaPRO:n asiakkaille. Suuret rakennusliikkeet tarvitsevat yksityiskohtaista tietoa tuotteiden ympäristövaikutuksista, kun ne vertailevat kilpailevia tuotteita. EPD:t tarjoavat tiedot raaka-aineiden alkuperästä, tuotteen valmistuksesta, kuljetuksesta, käytöstä sekä hävittämisestä tuotteen elinkaaren lopussa. Vertailu on luotettava, sillä EPD-järjestelmä on standardoitu ja riippumattoman osapuolen varmentama.

– Vihreiden rakennusten sertifiointijärjestelmät, kuten LEED ja BREEAM, vaativat rakennusmateriaaleilta EPD-ympäristöselostetta. Jos rakennusliike haluaa sertifioitua, sen täytyy käyttää toimittajia, joilta löytyvät EPD-ympäristöselosteet, sanoo Minna Keränen.

– Lisäksi isot rakennusliikkeet ovat yhä enemmän vastuussa ympäristövaikutuksistaan sijoittajilleen, asiakkailleen ja suurelle yleisölle. Kunnon dokumentointi lisää sijoittajien luottamusta ja houkuttelee investoimaan, hän lisää.

Tarkka tieto PihlaPRO:n tuotteiden päästöistä ja selkeät askelmerkit niiden vähentämiseksi sekä jatkuva kehitysyhteistyö pitkäaikaisissa asiakkuuksissa osoittavat, että PihlaPRO on rakennusteollisuuden luotettava kumppani, jonka kanssa kannattaa kehittää vastuullisuutta.

– Suomessa Pihla Group on markkinajohtaja ja edelläkävijä, joka itsessään jo edellyttää pitkäaikaisen kestävän kehityksen edistämistä. Vihreän tiekartan toimenpiteillä saavutamme meille asetetut tavoitteet ja autamme samalla yhteistyökumppaneitamme saavuttamaan heille asetettuja tavoitteita, sanoo Keränen.

Teksti: Aino Soutsalmi