Naisissa on voimaa niin yritysmaailmassa kuin päättäjinäkin – ihan kaikkialla! 

Teollista liiketoimintayksikköämme johtaa Minna Keränen. Minnalla on pitkä ura takanaan kansainvälisissä pörssiyhtiöissä erityisesti markkinoinnin ja myynnin johtamisessa.  

Pihla Groupilla Minnalla tulee työvuosia jo kuusi vuotta, joista neljä hän on johtanut menestyksekkäästi PihlaPROn teollista liiketoimintaa. Naistenpäivän kunniaksi haluamme kunnioittaa ja nostaa esiin upeita naisia yrityksemme menestyksen takana. Minna on yksi heistä.  

Minna on vahva naisjohtajuuden esimerkki ja jaksaa rohkaista kaikkia naisia kaikissa rooleissa tuomaan esiin vahvuuksiaan.  

  • Kun minulta kysyttiin mitä mieltä olen naisjohtajuudesta, tuli mieleeni heti aivan huikea talouslehti Forbesin artikkeli ” What Do Countries With The Best Coronavirus Responses Have In Common? Women Leaders” (Forbes, 2020), Minna kertoo.  

Forbesin artikkelissa kerrotaan siitä, että mailla, jotka reagoivat nopeimmin koronavirusepidemiaan ja selvisivät merkittävästi vähäisimmällä vaikutuksella, oli yksi yhteinen tekijä – ja se oli naisjohtaja.  

Esimerkillisesti toimineista maista mainittiin mm. Islanti, Norja, Saksa, Uusi Seelanti, Tanska ja tietysti myös Suomi. Kiinnostavinta artikkelissa oli se, että kaikilla näillä naisjohtajilla nousi esille samanlainen johtamistyyli, joihin nojattiin ja joita toteutettiin kriisin keskellä. Näitä keskeisiä teemoja olivat  

1. Päättäväisyys

Kriisitilanteissa naisjohtajien kyky tehdä nopeita ja järkkymättömiä päätöksiä oli esimerkillistä. Pandemian alkuvaiheessa esimerkiksi Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern asetti hyvin selkeät karanteenimääräykset ulkomailta saapuville ja pysäytti viruksen leviämisen hyvin aikaisessa vaiheessa. Muut maat ja johtajat seurasivat perässä.  

2. Totuuden kertominen

Rehellisyys ja suoraviivainen viestintä oli yllä mainittujen maiden ja niitä johtavien naisten eniten luottamusta herättävä tekijä. Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi hyvin alkuvaiheessa, että virus on äärimmäisen vakava asia ja että se tulisi tartuttamaan jopa 70% väestöstä. Hän myös vetosi kansalaisiin ottamaan asian vakavasti. Nämä toimet johtivat siihen, että Saksan tartunnat ja kuolemantilastot olivat huomattavasti alhaisemmat kuin sen naapurimailla. 

3. Teknologian hyödyntäminen

Pandemian aikainen Suomen pääministeri Sanna Marin sai kiitosta siitä, että somevaikuttajat oli aktivoitu informoimaan kansaa viruksesta ja sen vastaisista toimista. Aikansa nuorimpana naisjohtajana hän ymmärsi, että valtamedia ei ole kaikkien kansalaisten ensimmäinen tiedonlähde ja hyödynsi oman ikäpolvensa mediakäyttäytymisen tuntemusta. Tähän liittyy myös olennaisena rohkeus kokeilla valtavirrasta poikkeavaa toimintaa, joka naisjohtajien toiminnassa korostuu.  

4. Empatia ja välittäminen

Naisten tavassa johtaa korostuu hyvin usein tunteiden huomioiminen, välittäminen ja myötätunto. Nämä vahvuudet nousivat myös tärkeään rooliin Forbesin artikkelin mukaan. Esimerkiksi Norjan pääministeri Erna Solberg puhui Norjan televisiossa suoraan lapsille. Myös Tanskan pääministeri Mette Fredriksen järjesti ainoastaan lapsille oman lehdistökonferenssin ja kertoi, että on ihan normaalia, jos tässä tilanteessa pelottaa ja herää ikäviä tunteita.  

Yksinkertaisimmatkin ja ilmiselvimmätkin ideat voivat muuttaa maailmaa.  Naisjohtajuuden korostuminen voikin tuoda maailmaan paljon inhimillisyyttä ja empatiaa – vielä enemmän toisiamme arvostavaa johtajuutta.  

Yllä mainittujen vahvojen naisjohtajien johtamistapa eroaakin suhteessa yleisempään maskuliiniseen johtamistapaan. Vahvuuksia, joita hyödynnettiin Forbesin artikkelissa monien naispäättäjien toimesta, on paljon hyötyä ja etua yritysmaailmassa, joka muuttuu voimakkaasti esimerkiksi uusien sukupolvien myötä.  

  • Uskon, että yritysmaailmassa aletaan vihdoinkin olemaan valmiimpia arvostamaan naisjohtajia ja jopa halutaan oppia uudenlaista johtamistyyliä. Kyse ei ole korostetusti vain naisjohtajista vaan naisista kaikissa sellaisissa työtehtävissä, jotka aikaisemmin ovat olleet perinteisesti miesvaltaisia, Minna kertoo.  
  • Naisissa on piilevää vahvuutta, voimaa, viisautta ja ennen kaikkea empatiaa. Uskotaan toisiimme ja ollaan rohkeasti juuri sellaisia naisia, kun yritysmaailma ansaitsee. Uskon, että vahvaan osaamiseen lisätty empatia on kerta kaikkiaan ihan parasta, Minna rohkaisee.  

Hyvää Naistenpäivää kaikille ihanaisille!  

Minnan ajatuksia naisjohtajuudesta voi lukea myös täältä: ”Johtajuus ei ole sidoksissa sukupuoleen” – ePressi 

Lähde: https://www.forbes.com/sites/avivahwittenbergcox/2020/04/13/what-do-countries-with-the-best-coronavirus-reponses-have-in-common-women-leaders/?sh=428af8f63dec