Miksi tuotteella tulee olla ympäristöseloste?
Ympäristöselosteeseen lasketaan ja siinä esitetään tuotteen hiilijalanjälki koko elinkaaren ajalta.
EPD-ympäristöseloste on standardisoitu tapa esittää tuotteen ympäristövaikutukset koko sen elinkaaren ajalta eli raaka-aineiden alkulähteiltä tuotteen elinkaaren loppuun saakka. EPD-ympäristöseloste on kolmannen osapuolen verifioima dokumentti ja on siten luotettava ympäristötiedonlähde. Tiedot esitetään EN 15804 + A2 & ISO 14025 & ISO 21930 standardien mukaisesti, jolla varmistetaan, että ympäristöselosteissa esitetyt tiedot ovat vertailukelpoisia rakennustason tai rakennusosien laskentaa tehdessä. EPD-ympäristöselosteessa on esitettynä lähtötiedot rakennuksen hiilijalanjäljen laskentaa varten.
Ilmastoselvitys edistää vähähiilistä rakentamista
Vähähiilistä rakentamista edistetään jatkuvasti erilaisilla toimenpiteillä ja uuden rakentamislain ilmastoselvitysasetus tuleekin vaatimaan uudisrakennuksilta ilmastoselvityksen, joka olisi laadittava osassa uudisrakennushankkeissa, joissa rakentamislupahakemus on tullut vireille voimaantulon 1.1.2026 jälkeen. Ilmastoselvitys ei korvaa rakennuksen energiatodistusta, mutta antaa tärkeää tietoa ympäristövaikutuksista. Ilmastoselvityksen laatiminen ei ole pakollista pientaloille tai korjausrakentamisen projekteille. Selvitys laaditaan rakennuksen loppukatselmusta varten, eli sitä ei tarvitse esittää vielä rakentamisluvan hakemisen yhteydessä.
Hiilijalanjälki: Kuvaa rakennuksen elinkaarenaikaisten päästöjen määrää. Sisältää rakennuksen materiaalien valmistuksen, rakentamisen, käytön ja purkamisen aikana syntyvät päästöt.
Hiilikädenjälki: Kuvaa rakennuksen positiivista ilmastovaikutusta, jota ei tapahtuisi ilman rakennushanketta. Rakennushankkeen myötä syntyvä positiivinen ilmastovaikutus ilmenee esimerkiksi silloin, kun se tuottaa ylimääräistä uusiutuvaa energiaa. Tällöin rakennus ei pelkästään pienennä hiilidioksidipäästöjään, vaan se myös tukee ympäristön terveyttä tuottamalla puhdasta energiaa.
Miten ikkuna- ja ovituotteiden hiilijalanjälkeä voidaan pienentää?
Ikkuna- ja ovituotteiden hiilijalanjäljen pienentäminen on keskeinen osa rakentamisen ympäristövaikutusten vähentämistä. Rakennusten kokonaisvaltaisessa hiilijalanjäljessä materiaalien ja käytön aikaiset päästöt muodostavat kumpikin noin 50 % osuuden. Ikkunat ja ovet vaikuttavat olennaisesti rakennuksen tuottamiin ympäristövaikutuksiin, ja niiden suunnittelussa ja valmistuksessa on mahdollista saavuttaa merkittäviä ympäristöhyötyjä.
Materiaalivalinnat: Pyrimme valitsemaan kierrätettyjä ja ympäristövaikutuksia pienentäviä materiaaleja. Vähähiilinen kierrätetty alumiini on jo tuotannossamme käytössä. Lasituotteiden osalta teknologia mahdollistaa jo kierrätetyn lasin valmistamisen. Nämä materiaalit tarjoavat merkittävän potentiaalin hiilijalanjäljen pienentämiseen.
Energiatehokkuus: Ikkuna- ja ovituotteiden lämmöneristyskyvyn parantaminen on avainasemassa käyttövaiheen hiilijalanjäljen pienentämisessä. Tämä sisältää innovatiivisten ratkaisujen, kuten auringonsuojalasin ja ulkoisten auringonsuojausratkaisujen jatkuvan kehittämisen, jotka edistävät tilojen viilennystä ja vähentävät jäähdytyksen tarvetta.
Kierrätysprosessit: Ikkuna- ja ovituotteiden elinkaaren loppupään kierrätysprosessia kehitetään jatkuvasti. Tehokkaat kierrätysmenetelmät mahdollistavat materiaalien uudelleenkäytön ja vähentävät jätteen määrää, mikä puolestaan pienentää tuotteiden ympäristövaikutuksia.
Näiden toimenpiteiden avulla voidaan merkittävästi pienentää ikkuna- ja ovituotteiden hiilijalanjälkeä, mikä tukee kestävän rakentamisen tavoitteita.
EPD-ympäristöseloste on standardisoitu tapa laskea ja esittää tuotteen tai rakennuksen hiilijalanjälki. Tuotteidemme EPD-ympäristöselosteet tarjoavat asiakkaillemme, yhteistyökumppaneillemme ja muille tuotteistamme kiinnostuneille luotettavan ympäristötiedon lähteen. Tuotekehityksemme hyödyntää myös EPD-ympäristöselostetta tarkastellakseen, miltä osin tuotteiden hiilijalanjälkeä on mahdollista entisestään pienentää. Tarkastelemme erityisesti tuotteidemme GWP-fossilarvoa, joka ilmaisee fossiilisten polttoaineiden aiheuttamat päästöt tuotteella.
Esimerkkejä GWP-fossil päästöistä PihlaPROn avattavilla ikkunoilla.
- PihlaPRO MSE1-A: GWP-fossil A1-A3 [kgCo2e / 1 m2] arvo: 74
- PihlaPRO ECO² MSE1-A: GWP-fossil A1-A3 [kgCo2e / 1 m2] arvo: 61
- PihlaPRO ECO² MSE1-PUU: GWP-fossil A1-A3 [kgCo2e / 1 m2] arvo: 56
Puutuoteteollisuuden geneerinen MSE 1+2 päästöarvo on vastaavasti GWP-fossil A1-A3 [kgC02e / 1 m2]: 90.
Kun PihlaPROn tavallisesta alumiinista valmistettu MSE1-A muutetaan PihlaPRO ECO² MSE1-A, niin GWP-fossil putoaa 17 %
Kun PihlaPROn tavallisesta alumiinista valmistettu MSE1-A muutetaan ECO² MSE1-PUU, niin GWP-fossil putoaa 23 %